Kongre: Tark 2019
Yazdırma Tarihi: 18.9.2024 09:02:11

YK-3
Prosedürel Anestezi Uygulanan Kolonoskopik Girişimlerde Vücut Kitle İndeksinin Integrated Pulmonary Index (IPI) Skoruna Etkisi


Leyla Kazancıoğlu, Hızır Kazdal, Şule Batçık,

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ad., Rize

Amaç: Kolonoskopi gibi endoskopik girişimlerde, günübirlik hasta grubuna prosedürel anestezi uygulanmaktadır.Bu anestezi yönteminde kullanılan sedatif ajanlara bağlı olarak hastanın anatomik ve fizyolojik özellikleri solunum yetersizliğine sebep olabilir. Özellikle vücut kitle indeksinin (VKİ) artışı ile birlikte karbondioksit üretimi, solunum işi artmıştır.Bu da solunumsal parametrelerinin takibini önemli hale getirmektedir.Hastanın solunum fonksiyonlarını değerlendirmek için sıklıkla arteriyel oksijen satürasyonu (SpO2), end-tidal karbondioksit (PetCO2), solunum sayısı (SS) ve kalp hızı (KH) parametreleri kullanılmaktadır.IPI bu parametrelerden elde edilen verileri tek bir değer olarak sunar(1).Bu çalışmada prosedürel anestezi uygulanan hastaların VKİ ile IPI skoru arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem:
Üniversitemiz etik kurul kararı(2019/142) ve hasta onamları alınan, prosedürel anestezi altında kolonoskopi uygulanan 218 hasta prospektif olarak çalışmaya alındı. Hastalar, VKİ düzeylerine göre zayıf, normal kilolu,fazla kilolu,1.° obez,2.° obez ve morbid obez olmak üzere 6 gruba ayrıldı. Tüm hastalarda standart monitörizasyona ilaveten, kapnograf monitorü nazal probu ile PetCO2 ve SS, parmak probu ile SpO2,KH değerleri ölçüldü.IPI skoru ve diğer parametreler bazal ve işlem sonu olmak üzere 2 periyotta kaydedildi.
Bulgular:
Çalışmaya; 113’ü erkek (%51.83) ve 105’i kadın (%48.17) olmak üzere toplam 218 hasta dahil edildi. Kadınların ve erkeklerin yaş ortalamaları sırasıyla 52,78±17,16 ve 56,93±15,66 yıldı. Hastaların, ortalama VKİ 28.4±6.4 kg/m², IPI(bazal) 8.9±1.4,IPI(işlem sonu) 8.2±1.6 idi. Hastaların VKİ gruplarına göre IPI değerlerinin karşılaştırılması Tablo 1’de sunulmuştur.Morbid obez grubun KH(bazal)değerinin ortalaması diğer gruplardan yüksekti(p= 0.001).Morbid obez grubun KH(işlem sonu) değerinin ortalaması Zayıf ve Normal kilolu gruptan yüksekti(p=0,000).Morbid obez grubun SpO2(bazal) değerinin ortalaması Zayıf ve Normal kilolu gruptan düşüktü(p= 0.03).Zayıf grubun SpO2(işlem sonu) değerin ortalaması diğer grupların ortalamalarından yüksekti( p=0,00).Gruplar arasında IPI değerleri bakımından anlamlı farklılık yoktu(p>0,05).Tüm hastaların IPI (bazal) arttıkça IPI(işlem sonu) düzeyleri artmaktaydı (r=0.405; p=0.000). Solunumsal komplikasyon riskini istatistiki olarak IPI skorunun 4 olması etkilerken,VKİ etkilememektedir.
Tartışma ve Sonuç:
Çalışmamızda prosedürel anestezi uygulanan kolonoskopik girişimlerde VKİ ile IPI değerleri arasında ilişki olmamasına rağmen;klinik açıdan solunumsal komplikasyonların hızlıca önlenmesinde VKİ ile IPI takibinin yararlı olabileceği kanısındayız. ykrk28ykrk11


Bu belgenin dijital olarak doğrulama linki

https://www.tard.org.tr/akademi/bildiri/?kID=10080&sec1=&session=